2012. január 13., péntek

Oltások - csapó 1.


Pár bejegyzéssel korábban említettem már, hogy jártam az Országos Epidemiológiai Központ Gyáli úti főhadiszállásán. Erről írok most egy kicsit bővebben.

Azt már leírtam, hogy hogy néz ki a konzultáció menete: Hétfőtől-Csütörtökig délelőtt bármikor mehetsz, pénteken csak előzetes egyeztetéssel. Van 4000 forint konzultációs díj (nem tudom, hogy per utazás, vagy per látogatás, mert nálam nem volt ennyi pénz, de azt mondták, ha utazni akarok, úgyis vissza kell mennem, szóval ráér :D). Rendelőből van több is a földszinten, kell kérned sorszámot, és amelyik éppen felszabadul, oda mehetsz.

Az egyik asztalon vannak kérdőívek, ezek közül egyet érdemes a várakozás elején kitölteni, mert bent már nem nagyon kérdeznek az úttal kapcsolatban, inkább csak a kérdőív alapján. Ha ez megvan, a váróban van kihelyezve rengeteg szórólap-szerű adatlap, amin különböző betegségekről vannak információk, ezeket érdemes átolvasni, ha már úgyis várakozni kell.

Maga a konzultáció nem egy nagy ördöngősség: Végignézik a kérdőívedet, elmondják, hogy miket javasolnak mindenképp, min javasolják, hogy gondolkodj egyet, és mi az, amiről mindenki azt hiszi, hogy kell, pedig nem.

Nekem a következőket javasolták:
  • hepatitis B oltás (ilyenem van, úgyhogy ezt kihúzták a listáról, amúgy 3160 Ft lett volna, kombinálva hepatitis A+B pedig 7640 Ft)
  • hepatitis A oltás (egyszeri, 8365 Ft)
  • Di-Per-Te + IPV (egyszeri, 6340 Ft)
  • meningitisz ACWY (4630 Ft)
  • tífusz (3890 Ft)

Megfontolásra javasolták:
  • veszettség (három alkalom: 0., 7., 21. nap, alkalmanként 6470 Ft)
Nem javasolják, de felmerült:
  • kolera (egyszeri (?), 15880 Ft)
Veszettség: azt mondták, hogy kisebb falvakban javasolják, főként helyi kutyákkal való esetleges érintkezés esetén. Kiemelték, hogy ha megkapod a vírust, 2 napod van kórházba menni, és bárhol adnak ellenszérumot, emiatt nem szokták javasolni, de ha gondolom, beadják természetesen. Valószínűleg nem fogom kérni.

Kolera: ronda, hasmenéssel járó vírusfertőzés. Az orvos álláspontja az volt, hogy ha nem tervezem végigéhezni az útvonalat, és nem tervezek teljesen legyengült szervezettel Indiába menni, akkor ne adassam be
magamnak, mivel akár akarom, akár nem, a hasmenést nem fogom megúszni. Kérdeztem, hogy mi a teendő akkor, ha megkapom: sós+cukrozott vízből rengeteg, és lehetőség szerint egyek folyamatosan, akkor is, ha amúgy nincs rá ingerem, de erről fog még mesélni, amikor az oltásokat megkapom. Nem fogom kérni az oltást, a kezelés menetéről viszont szeretnék még hallani.

Az oltásokat ott helyben beadták volna, de inkább kértem még haladékot eldönteni, hogy mi legyen a veszettséggel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése