2012. január 6., péntek

Tennivalók, NAGYON röviden...

Amikor először megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy én most szeretnék útnak indulni, hirtelen hatalmas káosz kezdett kibontakozni a fejemben. Ez hozzávetőleg három hónappal ezelőtt történt, és elég sok dolog letisztázódott, ezeket akarom most tovább tisztázni:

Ahhoz, hogy az ötletből élménybeszámoló legyen, a következő mérföldkövek mentén igyekszem felépíteni az utazást.

1. Döntés: el kell döntened, hogy tényleg akarod. Ezután el kell döntened, hogy mennyi időre, hova akarsz eljutni, akarsz-e társat. Érdemes az indulás időpontját nagyjából betájolni - ehhez tudni kell, hogy mikorra lesz kb pénzed az útra, és hogy az az évszak mennyire alkalmas erre.


2. Útvonalterv: Össze kell szedni azokat a városokat, látványosságokat, vagy legalább a főbb pontokat, amiket érinteni akarsz. Stoppolós/tömegközlekedős világjárásnál úgyis kell a vízumhoz. Itt tartok most, ezt csinálom. Nekem tök jól bejött a Wiki+Google Maps+Google+CouchSurfing kombó: Mapsen főbb városok bejelölése, wikiben utánaolvasás, és ha valahol valami nem kerek, akkor Google. Szeretném az út végére feltölteni okosan a Couchsurfing profilomat egy rakat surfinggel, úgyhogy a városok kiválasztásánál igyekszem figyelembe venni, hogy az adott helyen vajon mennyire lesz para a szállás. Kb. 5-6 órát töltöttem ezzel eddig (Mongóliáig vagyok meg az úttal), és két dolog tűnik most fontosnak: Érdemes teljes nyugalomban csinálni a tervezést, mert ha kizökkentenek, percekig fogalmad sincs róla, hogy hol jártál éppen. Emellett nem szabad elaprózni a tervezést, mert minél többet ülsz egy-egy város wikilapja felett, annál kevésbé érzed azt, hogy "húmajdottésakkormegkérdezemajárókelőthogymitnézzekmeg". :)


3. Védőoltások: A legfájdalmasabb része az egész felkészülésnek: Kell keresni egy oltóközpontot. Én az Országos Epidemiológiai Központban voltam, a Nagyvárad téren, nagyon kedvesek voltak, de csak erről tudok nyilatkozni: Amíg várakozol, ki kell tölteni egy kérdőívet. Tudd a TAJ számodat, és legyen nálad 4000 forint tanácsadásra; legyél tisztában az állandó betegségeiddel és az allergiáiddal; emellett tudd, hogy milyen jellegű területre akarsz menni és az egyes országokban mennyi időt szándékozol eltölteni. A doktornő elmondja, hogy milyen oltásokat javasol - végig lehet kérdezni -, melyik mennyi időre nyújt milyen védettséget. Ha kéred, ott helyben megkapod az oltásokat, ha nem, akkor visszamehetsz tetszőleges időpontban. Én még gondolkodom a veszettség ellenin, ami 3 alkalmas, és utazás előtt szeretném megcsinálni, úgyhogy végül abban maradtunk, hogy február végén vissza fogok menni, és most csak a konzultációt kértem.


4. Vízum: Meg kell nézni, hogy azokban az országokban, ahova menni szeretnél, szükséges-e vízum, ha igen, akkor csak nagykövetségen keresztül intézhető-e (vagy ott a határon), és mik az igénylés feltételei. Itt fel kell készülni rá, hogy baromi sok arcképes igazolványra lesz szükség, és meg kell védeni az utadat. A lényeg, hogy lássák rajtad, hogy tényleg komolyan gondolod, és nem csak azért akarsz menni, mert tegnap este WoW-ozás közben jutott eszedbe. Érdemes előre kideríteni, hogy hol mennyi idő, mire kapsz vízumot, és valami okos ütemezést kitalálni rá. Ki kell deríteni, hogy milyen feltételek mellett kaphatsz utasbiztosítást - ha kaphatsz egyeltalán, mert van, ahol hivatalosan kérik; személyes tapasztalatom nincs ezzel még, úgyhogy bővebben később, ha már aktuális lesz.


5. Felszerelés: Ez még egy baromi nagy fight lesz. Tipikus hátizsák problémát kell megoldani, csak nem úgy, ahogy az egyetemen tanították - 6 tárggyal -, hanem mondjuk 50-nel. A cél, hogy minél kisebb tömegből minél hatékonyabban fel tudj szerelkezni. Én szereztem egy 70 literes hátizsákot, és egy jó hálózsákot, és jelenleg így állok vele. Áprilisig még van idő, de ez fájni fog, azt már előre érzem. Azt tudom, hogy a következő szempontjaim lesznek a pakolás során: Legyen minél kisebb, minél könnyebb, ruha esetén száradjon minél gyorsabban és legyen minél multifunkcionálisabb (térdnél szétszedhető farmer, leszedhető kapucnis pulcsi, ilyesmikre kell gondolni). Szeretnék kijönni szumma 15 kilóból (én most ~97 vagyok), de teljesen esélytelennek tűnik, tippre 16-17 kg-nál fog megállni a csomag szumma tömege.


Jelenleg ezek a főbb mérföldköveim az utazásra való felkészüléssel kapcsolatban. A későbbiekben igyekszem írni mindenről majd részletesen.

4 megjegyzés:

  1. 4. A követségek nem annyira azon paráznak, hogy nem gondolod komolyan, inkább, hogy nem fogsz-e bajt csinálni, lesz-e elég pénzed (nem fogsz-e csövezni és ezzel rontani az ország képét - ez főleg gazdagabb országokra igaz), nem akarsz-e illegálisan dolgozni náluk.
    5. Ez a 16-17 kiló elég optimistán hangzik, nekem ez nem sikerült ilyen hosszú útra, de remélem, neked fog :) Gyúrj a 15-re és gyúrj NAGYON SZIGORÚAN a 15-re, és akkor reális lesz a 16-17.

    VálaszTörlés
  2. 4. Hmm... Hát innen nézve a dolgot akkor csak meg kell győznöm őket, hogy nem akarok bajt, kintragadni sem akarok, és annyi pénzem lesz, hogy haza tudjak jönni, dont worry. :)
    5. Igen, Judit is azt mondta, hogy hajtsak a 15 kilóra, és örüljek, ha olyan 17-18 körül megúszom. Most első körben akarok szerezni valami értelmes mérleget, hogy legalább nagyjából tudjam, mi milyen nehéz.

    Köszi az észrevételeket, igyekszem szem előtt tartani őket! :)

    VálaszTörlés
  3. hmm tök zsír, most akartam belinkelni Béla blogját, hogy hátha még nem láttad, de akkor ezek szerint igen :)

    VálaszTörlés
  4. Igen, az elejétől fogva olvasom; Judit és Béla egyébként rengeteget segítenek az előkészületekben! :)

    VálaszTörlés