2012. április 1., vasárnap

Vízum - Mongólia

Miután megláttam az orosz vízumomat, igencsak nekibátorodtam, és eldöntöttem, hogy én márpedig saját magam akarom elintézni a mongol vízumot. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ekkor értem haza vipassana kurzusról, amitől úgy éreztem, bármit meg tudok tenni, minden sikerülni fog. :)

A magyarországi Mongol Nagykövetségnek jelenleg nincs  honlapja, és nem is túl sokan kerülnek kapcsolatba a hivatallal, így némi kutatómunkára volt szükség a vízummal kapcsolatban. A legalapvetőbb információkat ppayter kollégától, a Mongol halálféreg nyomában blog szerzőjétől sikerült begyűjteni, egészen pontosan ebből a blogbejegyzésből.

Tudnivalók röviden:
  • A nagykövetség címe: 1022 Budapest, Bogár u. 14/c.
  • Vízumügyek: kedd és csütörtök, 9:00-12:00-ig
  • A vízum díja: jelenleg 60 euró (55 euró a vízum, és 5 euró service fee :)). Forintot nem fogadnak el, és vízumigényléskor kell fizetned. Eurót a közelben a Rózsakert bevásárlóközpontban tudsz váltani, kb. 10 percre a nagykövetségtől. Ha sürgős (azonnal kell), akkor 115 euró).
  • Turista vízumhoz szükséges:
    • 1 darab színes igazolványkép.
    • kitöltött vízumigénylő lap (adnak a nagykövetségen)
    • Többszöri belépésre jogosító vízumhoz már kérnek meghívólevelet.
    • Nem szükséges biztosítás.
    • Nem szükséges útiterv. 
    • Nem szükséges repülőjegy (belépés-kilépést igazolandó)
  • Ügyintézési idő: na, őszintén ezt nem tudom. Nekem 2 nap alatt megcsinálták, de úgy, hogy én kértem, hogy amennyire lehet, legyen gyors. Erre azt mondta a konzul, hogy ennyire gyorsan tudja megoldani felár nélkül, és ha gondolom, megcsinálja hamarabb is, csak akkor már pénzt kell elkérnie tőlem. Szóval fogalmam sincs, hogy normál esetben mennyi idő lenne...
  • A konzul hihetetlenül jó fej, legalábbis amikor én voltam, nagyon jó kedvű, vidám figura volt, és rendkívül segítőkész.
Összességében rendkívül pozitív élmény volt a számomra a mongol ügyintézés, és kimondottan meghozta a kedvemet, hogy a saját vízumjaimat intézzem. :)

4 megjegyzés:

  1. köszi a beszámolót, jó kis segítség volt :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Andy, ez az írás nagyon hiánypótló! Annyit szeretnék kérdezni, hogy ha egyszeri beutazásról van szó, akkor meghívólevelet se kérnek? Csak a fotóval ellátott, kitöltött vízumigénylő lap kell hozzá és az útlevél?
    Előre is köszönöm a válaszod :)
    üdv,
    zs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Most nem tudom megmondani, hogy hogy működik - nekem anno nem volt szükségem meghívólevélre. Annyit kérdezett a konzul, hogy biztosan tudom-e, hogy mibe vágom a fejszémet, de amikor látta, hogy elég hajthatatlan vagyok, akkor inkább örült, hogy menni szeretnék.

      Azt tudom, hogy azóta már új konzul van itthon, róla nem igazán tudok sajnos semmit, de nem hiszem, hogy túl sok problémába ütköznél - Mongólia kimondottan szereti a külföldieket, nagyon felfutóban a turizmus. Ha kell, tudok ajánlani jó szállást Doljmaa-nál (ahol én laktam, ld. pár bejegyzéssel később, de szívesen össze is kötlek vele ;), neki azóta nagyon beindult a hostele, és szervez egy csomó túrát az országon belül.

      Remélem, tudtam segíteni, ha bármire szükséged van, vagy még segítségre szükséged, nyugodtan írj, igyekszem gyorsan válaszolni!

      Üdv:
      Andy

      Törlés
  3. Szia!
    Mi haza szeretnénk jutni Mongóliàból...

    VálaszTörlés