2012. május 23., szerda

Lecsó, idegenek, vízum és gitár.


Szóval ott volt vége az előző bejegyzésnek, hogy Magyar Vándor kipipálva.


Rá pár napra érkezett hozzánk couchsurferként egy 20 éves német lány, Nora. Norának ez a 10 hónapja egyedül a világban: Tavaly augusztusban indult önkéntesként Nepálba, ahol végül úgy döntött, a 3 hónapos önkéntesi program után nem hazafelé indul, hanem körülnéz picit, ha már egyszer a világ másik végén jár.
Odysseusszal már korábban is beszéltük, hogy kéne tartani egy nemzetközi vacsoraestet, amikor mindenki kotyvaszt valami olyan dolgot, ami az otthonára jellemző, és most, hogy itt volt egy német emberke is, elhatároztuk, hogy megcsináljuk hármunknak. Úgyhogy egyik délután fogtuk magunkat Norával, és elcsörtettünk az élelmiszerpiacra, ami ilyen:

Kb, mint otthon, azt leszámítva, hogy itt majdnem
minden kínai. Ugyanaz a parájuk, mint nekünk:
ha valamit magunk megtermelünk, drágább, mint az import.

A vacsoráról: Odysseus egy írtó finom hagyma-fokhagyma-spenót-paradicsom levest rittyentett össze. Nora sütött nekünk igazi német kenyeret (ami istenien sikerült). Részemről eredetileg pörköltet akartam csinálni, de Odysseus vegetáriánus, így hosszas elmélkedés után úgy döntöttem, hogy valami olyat fogok megpróbálni összerakni, amit kimondottan hiányoltam az útról: tojásos lecsót.

Este elkezdtük a kotyvasztást, kaja előtt kb. fél órával beesett Odysseus egyik mongol barátja és a felesége is, úgyhogy végül öten voltunk, kimondottan jól sikerült a buli. Amíg főtt a kaja, addig szájharmónikáztunk, gitároztunk, és Norával próbáltuk elkapni a tökéletes pillanatot a fényképezéshez. :)

Itt nem sikerült. :)

Itt sem, de majdnem. Végül feladtuk. :)
Az este kimondottan jól sikerült, ettünk-ittunk-beszélgettünk-filmetnéztünk. Másnap megnéztük a fekete piacot, ahol Nora beszerzett magának egy bakancsot, ugyanis UB-ban nem vicces dolog flip-flopban sétálni, sok a törött üveg. Délután meglátogattuk Odysseus egyik amerikai barátjának a kávézóját, este pedig beültünk sörözni Katalni férjével, Ganbival a helyi 4(5?) illegális kocsma egyikébe. Attól illegálisak, hogy éjfél után is nyitva vannak. Életem eddigi legtanulságosabb sörözése volt, nagyon sok dologról beszélgettünk, és kimondottam látom, hogy van még hova fejlődni.


Másnapra meg volt beszélve Kasiával, hogy elmegyünk vízumot hosszabbíttatni. A neten sajnos csak régi információt sikerült találni, úgyhogy azoknak, akik esetleg vízumot szeretnének hosszabbíttatni a közeljövőben: A Bevándorlási hivatal (Mongolia Immigration Office) NEM a belvárosban van, hanem kint a reptérnél, akármit is állítanak egyes weblapok.

Szóval fogtunk egy buszt, kicsörtettünk Ulánbátor határára, és megcsináltattuk a vízumhosszabbítást. ~90E tügrüköt kértek el (~15E forint) a 3 heti hosszabbításért, aminek kimondottan nem örültem, de úgy voltam vele, hogy majd valahol visszahozom ezt a pénzt. :) (azóta ez meg is történt)
Ő Kasia, a háttérben pedig a városkapu. :)
A bal oldali UFO egy stadion lesz, amit a kínaiak
építenek a mongoloknak.

Este CouchSurfing találkozó volt Ulánbátorban - szám szerint az eddigi második -, amire természetesen mi is mentünk Odysseusszal, és legnagyobb meglepetésünkre Asia és Kasia is úgy döntött, csatlakoznak velünk. Na, ha eddig nem voltál CS találkozón, egyszer muszáj elmenned rá: A világ minden tájáról összesereglenek az emberek ismerkedni, beszélgetni, tapasztalatokat cserélni. Hihetetlen jó volt találkozni olyan emberekkel, akik ugyanúgy hosszú-hosszú hónapokra indultak útnak, mint én. A partin összehaverkodtam mindenkivel, akivel lehetett - főként egy francia párral, akiknek nagyon hasonló az útvonaluk az enyémhez, így azt feltételeztük, hogy együtt fogunk utazni valamennyit mindenképp. :)

Bankárlány (balra), és Asia, a tanítónéni (jobbra)


Akik a végére is maradtak. :)
Az eseményt úgy kell elképzelni, hogy a kávézó, amiben voltunk, este 10-kor zár hivatalosan. Mi fél12-kor léptünk le úgy, hogy a személyzet mindegyike ott állt mögöttünk, és a telefonjával filmezte a csapatot, ugyanis az a fenti képen látható bal szélső srác (Malajziából jött amúgy 1 napra, csak "itt ragadt, mert megtetszett neki a hely"; Oroszországba tart) és a fehér inget és fekete pólót viselő srác (ő az egyik francia emberke) fergeteges gitárkoncertet rögtönzött a bandának. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése