2012. május 2., szerda

Vízum - Kína

Azt hiszem, a kínai vízummal el vagyok kissé maradva, de mindenképpen szerettem volna, ha teljes a blog ebből a szempontból, hátha van, akinek tudok segíteni vele.

A kínai vízum ügyintézése Magyarországon meglehetősen fárasztó procedúra - nem bürokratikus okokból, hanem egészen egyszerűen azért, mert rengetegen vannak. A biztonsági őr srác szerint általában nem horribilis a helyzet, de amikor én álltam sorba, akkor valami 3 és fél óra után sikerült bemutatnom a papírokat - igaz, akkor a hét 4 napjából csak 2-n volt vízumügyintézés... De ne rohanjunk előre.

Kínai vízumot a Magyar Nagykövetség Konzuli Osztályán (1068, Budapest, Benczúr u. 18.) tudsz igényelni hétfőtől-csütörtökig, minden nap 9:00-11:45-ig. Fontos, hogy nem küldenek el 11:45-kor, szóval nem kell aggódni, ha van sorszámod, valószínűleg sorra fogsz kerülni.

A Konzuli osztályon sorszámot kell tépni - ha a vízumigénylő lapot helyben akarod kitölteni, nyugodtan kérj az érkezésedkor sorszámot, a sor nem halad gyorsan. Állítólag szeretik, ha a vízumigénylő lapra te magad felragasztod előre a fényképet, mert akkor az látszik, hogy nem csak úgy eszedbe jutott egyik napról a másikra a vízum, hanem készültél rá már otthon is.

Alapvetően amire szükség van ahhoz, hogy vízumot igényelhess Kínába:
  •  az útleveled, ami a tervezett kilépéstől számított fél év múlva még érvényes
  • 1 darab fényképes igazolvány
  • 8000 forint vízumdíj (1 hetes átfutáshoz; ha azonnal kell, akkor az +7000 forint, akkor délután vissza kell menned az útlevélért)
  • meghívólevél VAGY kinti szállás címe, telefonszáma, neve VAGY repjegy.
  • szeretik, ha van biztosításod, de nekem nem szőröztek, amiért nincs.

Ami nálam nagy para volt, és emiatt nem is kaptam elsőre vízumot: nem volt sem meghívólevelem (nem ismerőshöz megyek), sem kinti szállásom (CouchSurfinget nem intézünk hónapokra előre), sem repjegyem (nem repülök). A srác azt mondta, legalább valaminek lennie kell. A vízumot megkaptam volna, viszont kötelező hiánypótlás esetén kaptam csak volna vissza az útlevelet, úgyhogy azonnal mondtam, hogy kizárt dolog, hogy ilyen feltételekkel vízumot igényeljek. Végül szerencsém volt, mert egy közeli ismerősöm bátyja kint él Kínában, és örömmel meghívott magához. A meghívólevél után már tényleg semmi problémám nem volt a vízumigényléssel: beadtam újra az igénylőlapot, elolvasta a srác a meghívót, biccentett, és kiállította a csekket, amit be kellett fizetni a legközelebbi postán, és ennyi.

A turista vízumot 30 napra kapod, és 3 hónapon belül kell belépned az országba. Az országban lehetőséged van meghosszabbítani azt, ha szeretnéd - én ezt fogom tenni, még 30 napig bent szeretnék tartózkodni Kínában.

7 megjegyzés:

  1. Szia!

    Szeretnék érdeklődni, hogy végülis sikerült-e a kinti vízumhosszabbítás. Mi is szeretnénk, majd 30 napot hosszabbítani és nagyon jól jönne a pontos infó!

    Előre is köszönöm a segítségedet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Végül úgy adódott, hogy nem volt rá szükségem, nem tudtam bejutni Tibetbe, ezért csak egy hónapot maradtam az országban, de emlékeim szerint nem lehetetlen a dolog - erre a konzulátuson rá tudtok kérdezni amúgy. :)

      Üdv:
      Andy

      Törlés
  2. Szia!

    Tudom több mint három éve írtad a bejegyzést, de hátha látod a kérdésemet és tudsz segíteni. Júliusra beválogattak egy kínai programra aminek keretén belül több buddhista kolostorban fogunk lakni és tanulni kínai buddhista filozófiát, kultúrát és nyelvet. Repülőjegyet vettem, már csak a vízumigénylés van hátra. A szervezőket megkérdezve azt a választ kaptam, hogy vízumigényléskor véletlen se említsem meg az utazás vallási vonatkozását, mert tapasztalataik szerint ilyenkor azonnal vissza szokták utasítani az emberek vízumkérelmét. Éppen ezért meghívót se adnak. Azt tanácsolták, hogy tegyek álfoglalásokat olyan szálláshelyeken, ahol ingyen lehet szobát foglalni és díjtalan a foglalás visszamondása (miután megkaptam a vízumot). Viszont a szervezők főleg amerikaiak, lehet náluk szőrösszívűbbek az ottani követségen. Szerinted se említsem meg a kolostorokban élést arra az egy hónapra és mutassam meg nekik a programtervet? Szívem szerint nem csapnám be így a követségen lévőket mert értelmetlennek tűnik, de nem szeretném azt se ha visszautasítanák a vízumkérelmem.
    Köszönöm előre is ha elolvastad a kérdésemet :)
    Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt mondanám, hogy ne mondd meg Kínában, hogy miért mész.

      Azt értem, hogy nem szeretnél hazudni - azzal bepróbálkozhatsz, hogy megkéred valamelyik kolostort, hogy küldjön magánszemélyként egy pap meghívót, bár nem biztos, hogy működni fog (ha akarod, megpróbálom előkotorni, hogy anno milyen meghívót sikerült szereznem), és akkor megúszod füllentés nélkül is a dolgot.

      Az egész azon múlik szerintem, hogy mennyi időd van az indulásig, és mennyire vagy türelmetlen/aggódós a vízum miatt. Ha bírod cérnával, akkor kérj meghívólevelet, hátha valahol szívesen adnak; ha nincs időd, akkor hotelfoglalás, vagy ha nem te szeretnél vele te vesződni, utazási irodához is csatlakozhatsz, akik intéznek neked vízumot. :)

      Törlés
    2. Köszönöm a választ, akkor marad a hotelfoglalás + repülőjegy bemutatás kombó :)

      Törlés
  3. Szia!
    Csak egy apro kerdes, a kinai vizumot tehat ha hetfon beadom, a kovetkezo heten hetfon meg is kapom? Vagyis az intezes 7 munkanap vagy 7 nap?
    Udvozlettel:
    Riki

    VálaszTörlés